Az édességvilág sosem alszik! A lelkes cukrászok és kísérletezők mindig valami újdonsággal lepnek meg minket, és most a közösségi média jóvoltából egy egészen különleges desszert hódítja meg a világot: az Angel Hair chocolate, vagy ahogyan nálunk elterjedt, az angyalhaj csoki. Ez az édesség ötvözi a krémes csokoládét és a könnyed, légies vattacukrot, egyedülálló élményt nyújtva az ízlelőbimbóknak.
Mi rejtőzik az angyalhaj csoki táblában?
Képzeld el: egy vastag, táblás csoki, ami roppan a szájban, majd előtűnik belőle a finom, selymes vattacukor és a jól ismert pisztáciakrém. Az angyalhaj csoki pontosan ilyen! Ez az édesség a különleges textúrák mesteri kombinációja. A harapás pillanatában a csokoládé roppan, míg a vattacukor szinte azonnal összeolvad a pisztáciakrémmel, egészen elképesztő íz- és textúrabomba.
Az ötlet eredetileg a közel-keleti édességek gazdag világából származik, különösen a kadayif tésztával töltött desszertekből, valamint a mára ikonikussá vált Dubai csokiból merített ihletet. A modern cukrászat és a közösségi média lendületének köszönhetően azonban ez az újszerű édesség mára világszerte népszerűvé vált.
Hogyan vált népszerűvé?
Nem csoda, hogy pillanatok alatt TikTok recept és Instagram trend lett belőle! A közösségi média platformjait elárasztották azok a videók, amelyekben az emberek izgatottan bontják ki és törik szét a csokitáblákat, felfedve a benne rejlő finomságokat. Az édesség virális sikerének kulcsa a lenyűgöző vizuális vonzereje, az eltérő, izgalmas textúrák kombinációja és az új, meglepő ízélmény. Bár az első verziók Libanonban és Törökországban jelentek meg, az online térnek köszönhetően villámgyorsan elterjedt és mára sok országban elérhető.
Készítsd el otthon: Itt a részletes recept!
Bár az üzletek polcain is feltűnhet idővel, az igazi élmény az, ha saját magad készíted el otthon ezt a különleges csokit. A házi készítés nemcsak sikerélményt ad, de biztos lehetsz benne, milyen alapanyagok kerülnek bele. Az alábbiakban egy részletes útmutatót találsz ehhez az otthoni recepthez, amelyben kitérünk a temperálás fortélyaira is – ez elengedhetetlen a tökéletes, roppanós csokihoz!
Hozzávalók a házi angyalhaj csokihoz:
Ehhez az izgalmas otthoni recepthez mindössze néhány dologra lesz szükséged:
- 200 g jó minőségű csokoládé. Az eredeti recept ruby csokoládét használ a jellegzetes rózsaszín színért, de bátran kísérletezhetsz fehér csoki, ét csoki vagy tej csokoládé használatával is!
- 50 g vattacukor (bármilyen ízben, de a klasszikus vaníliás vagy epres a legajánlottabb)
- 1 teáskanál kókuszolaj (elhagyható, ha extra fényes csokit szeretnél)
- Bőséges pisztáciakrém – Tipp: Ha extra roppanós textúrára vágysz, keverj bele kadayif tésztát a pisztácia töltelékbe!
- Szilikon csokoládéforma (egy táblás forma az ideális)
- Hőmérő (nagyon hasznos lesz a temperálásnál)
A titok nyitja: A csokoládé temperálása
A temperálás az a lépés, ami profi minőséget ad a házi csokinak. Segít a megfelelő kristályszerkezet kialakításában, így a kész tábla szép fényes lesz, tökéletesen roppan, és nem olvad el túl gyorsan a kezedben. Így csináld a ruby csokoládéval (más csokiknál kicsit eltérhetnek a hőfokok, de a forrás ruby csokit említ):
- Olvasztás: Vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd meg a csokoládé 45°C-ra. Ügyelj, hogy ne kerüljön bele víz!
- Hűtés: Öntsd át egy másik tiszta edénybe, és folyamatos keverés mellett hűtsd le 27°C-ra. Ekkor alakulnak ki a stabil kristályok.
- Újramelegítés: Nagyon óvatosan melegítsd vissza 29-30°C-ra. Használd a hőmérőt, és ne hagyd, hogy túllépje ezt a hőmérsékletet! Ezzel a temperált csokoládé készen áll az öntésre.
Összeállítás: Így lesz a csokiból angyalhaj tábla
Most jön a legizgalmasabb rész, a rétegezés!
- Az első, roppanós réteg: A temperált csokoládé felét öntsd bele a szilikon formába, és óvatosan rázogasd meg, hogy egyenletes alapot képezzen.
- Krémes/roppanós töltelék: A formában kissé meghűlt csokira simíts egy vékony réteg finom pisztáciakrémet. Ha igazán különleges textúrára vágysz, használd a kadayif tésztával kikevert pisztácia tölteléket – ez adja azt az extra roppanós-olvadós élményt!
- A légies vattacukor: Óvatosan tépj apró, laza darabokat a vattacukorból, és helyezd a pisztácia töltelék tetejére. Fontos, hogy ne nyomd össze túl erősen, hogy megőrizze a légies textúráját és ne olvadjon bele azonnal!
- A fedő csokiréteg: A maradék temperált csokoládéval fedd be a vattacukort. Óvatosan rázogasd meg ismét a formát a légbuborékok eltávolításához.
- Hűtés: Helyezd a megtöltött formát a hűtőbe körülbelül 15-20 percre, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul.
- Kibontás és élvezet: Óvatosan pattintsd ki a tökéletes angyalhaj csoki táblát a formából, és gyönyörködj az eredményben! Ez az édesség valóban az ízek és a különleges textúrák – a roppanós csokoládé és az olvadó vattacukor – tökéletes harmóniája.
Az angyalhaj csoki nemcsak egy futó trend. Egy igazi gasztronómiai kaland, amit otthon is elkészíthetsz! Ha szereted az újdonságokat, a különleges édességeket és kipróbálnád ezt a TikTok recept sztárt, vágj bele bátran a házi készítésbe! Garantáltan lenyűgözöd vele barátaidat. A hozzávalók beszerezhetőek a Marbellíta cukrász kellék webshopban is.